În ultimii 20 de ani, vinul din Africa de Sud a cunoscut o adevărată renaștere. Vinificatorii acordă mai multă importanță calității decât cantității; trecutul a arătat că prea mulți struguri recoltați sunt nocivi pentru vinificatori. Africa de Sud ca țară viticolă există de mult mai mult timp. La mijlocul secolului al XVII-lea, primii coloniști au plantat viță de vie pe Capul Bunei Speranțe. După 200 de ani de creștere constantă și un boom, sfârșitul secolului al XIX-lea a avut probleme grave de natură economică și ecologică. Infestarea ieftină cu vin francez și păduchi a făcut viața dificilă pentru vinificatori. Secolul al XX-lea a fost definit de cultivarea vinului strict reglementată și de probleme politice. Monopolul KWV a inhibat o dezvoltare sănătoasă a vinificatorilor, iar Apartheidul a creat probleme politice.

Doctorul olandez plantează prima viță de vie

În 1652, medicul navei Jan van Riebeck a fondat un fort la poalele Muntelui Table pentru a furniza navelor olandeze provizii. La început, a decis să cultive vin. Acest lucru a avut sens, deoarece vinul a fost considerat o alternativă curată la apă pentru o lungă perioadă de timp, ceea ce a fost deosebit de important pentru marinarii din acele timpuri. Terroirul părea a fi potrivit pentru cultivarea vinului, așa că în 1655, Jan van Riebeck a plantat prima viță de vie din Africa de Sud.

Simon van der Stel îi găsește pe Stellenbosch și Constantia . Simon van der Stel este considerat a fi tatăl fondator al vinului din Africa de Sud. El a fondat crama Stellenbosch în 1679 și o alta numită Constantia șase ani mai târziu. În Lumea Veche, vinul de desert de la Constantia era popular încă de la sfârșitul secolului al XVII-lea. Stellenbosch este cunoscut pentru vinurile sale premium; de fapt, majoritatea vinurilor premium provin încă din această regiune. Prin urmare, urmele lui Van der Stel sunt vizibile chiar și în noul mileniu.Concurenți ieftini, dăunători de viță de vie și vin stricat. Odată cu trecerea timpului, vinul din Africa de Sud a devenit un produs popular în toată Europa. Una dintre cele mai mari piețe a fost Marea Britanie, care a impus un embargo asupra importurilor de vin francez la mijlocul secolului al XIX-lea. Aceasta s-a schimbat în 1861; importul nu a fost permis doar, dar vamile mai mici au făcut vinul francez semnificativ mai ieftin decât echivalentul său sud-african. Marea Britanie nu mai era o piață adecvată. Puțin întârziat, dăunătorul viței de vie a afectat numeroase plante vitivinicole din Africa de Sud în 1885. Cu câțiva ani în urmă a provocat multe distrugeri la fermele din Europa. Rădăcinile de viță de vie nu puteau lua niciun nutrient și întinderi întregi de pământ au devenit pustii. În ciuda acestor probleme, vinificatorii din Africa de Sud și-au depus toate eforturile pentru a crea vin în cantități mari. În 1918, Africa de Sud a produs mai mult de jumătate de milion de hectolitri de vin. Părți mari din acesta au fost însă răsfățate și nu au putut fi vândute. Supraproducția a afectat prețul, precum și calitatea vinurilor. Ca regulă generală în viticultură, se spune că producțiile mai mari și scăderea calității vinului merg mână în mână. Vinificatorii trebuiau literalmente să arunce vinul în râuri, mii de litri din el.Sancțiuni pentru cooperare și comerț Ca reacție la numeroasele probleme, a fost fondată Ko-operatiewe Wijnbuwers Vereniging – prescurtată KWV. Trebuia să controleze cererile și să stabilizeze prețurile. Cu toate acestea, poziția de monopol a KWV a cauzat noi probleme. În 1957, a introdus un sistem de cote și a restricționat suprafețele pe care vinificatorii au avut voie să le cultive recent. De asemenea, cooperativa a controlat importul de noi soiuri de struguri. Acest lucru a provocat o stagnare a cramelor, ceea ce nu numai în lumea vinurilor înseamnă un pas înapoi. În anii 1980, multe națiuni au penalizat regimul din Africa de Sud pentru a protesta împotriva Apartheidului. Vinul din Africa de Sud nu putea fi vândut  deloc. Odată cu sfârșitul Apartheidului în 1994, situația vinificatorilor s-a îmbunătățit. Astăzi, cramele renumite acordă atenție vinurilor premium pentru a fi în topul competiției globale, nu numai în ceea ce privește cantitatea.

Articol by Capreo.com

 

Vinuri Africa