În general, viticultorii din Africa de Sud folosesc două produse de închidere diferite pentru vin: plută pe de o parte și șuruburi pe de altă parte. Există întotdeauna discuții despre ce tip de închidere este cel mai bun, de ce ar trebui să utilizați acest lucru sau altul. De fapt, răspunsul este destul de simplu: dopurile, precum și capacele cu șurub sunt metode fantastice pentru a sigila o sticlă. Ca atât de des, gustul personal joacă cel mai important rol aici.

PLUTA,O TRADITIE !

Nu doar în Africa de Sud, ci și în întreaga lume, o sticlă închisă cu un dop de plută natural reprezintă un adevărat vin premium. Un plută bună sigilează sticla și protejează vinul împotriva influențelor rele. Pentru mulți iubitori de vin, marele avantaj este materialul; substanța naturală se etanșează bine, dar lasă să treacă și cantități mici de oxigen. Datorită contactului cu oxigen puțin mai mare, vinul poate continua să se maturizeze în sticlă, ceea ce duce la arome foarte speciale; cunoscătorii apreciază acest efect de plută în special pentru vinul roșu.

Cu toate acestea, un vin se maturizează și mai mult în sticlă, fără contact suplimentar cu oxigenul. De fapt, nu există niciun studiu verificat care să poată lega un gust deosebit de bun al unui vin la contactul suplimentar cu oxigenul. Mai mult, o închidere din plută are, de asemenea, dezavantaje numai datorită materialului său. Dacă o sticlă este depozitată în picioare, dopul poate deveni fragil și nu mai poate închide sticla în mod optim. Mirosurile străine pătrunzătoare pot strica buchetul și gustul. De asemenea, se poate întâmpla ca un plută să dezvolte 2,4,6-tricloranisol, TCA scurt. Această substanță creează ceea ce în general se numește „plută de plută”, care este un gust neplăcut în vin.

 

CAPACELE CU SURUB SUNT ACCESIBILE,DAR IN NICI UN CAZ IEFTINE

Pentru unii gurmanzi tradiționali, capacele cu șurub simbolizează declinul culturii vinului și o calitate în scădere; deși un capac cu șurub unește siguranța unui dop fără să aibă dezavantajele sale. Păstrează sticla sigilată și protejează perfect împotriva influențelor dăunătoare. Deoarece nu poate deveni fragil, sticlele cu capace cu șurub pot fi depozitate în picioare; care face ca stocarea să fie mai flexibilă. De asemenea, această închidere nu dezvoltă substanțe care pot influența vinul. Cu toate acestea, nu este cazul ca un capac cu filet să împiedice maturarea unui vin în sticlă. Procesul de îmbuteliere lasă întotdeauna un rest mic de oxigen în sticlă; în plus, analizele chimice au dovedit că nu este necesar oxigen suplimentar pentru ca vinul să poată continua să se maturizeze. La fel ca la plută, vinurile roșii vechi cu capac cu șurub se maturizaseră în adevărate piese de spectacol după câțiva ani. De asemenea, la doar câțiva cent pe bucată, un capac cu șurub este semnificativ mai ieftin decât un dop de plută. Un dop bun, poate chiar făcut manual, costă cu ușurință un euro pe bucată. Acest lucru se reflectă în prețul mai mare al unui astfel de vin.

Ce închidere este mai bună, plută sau șurub, nu poate fi determinată. Pur obiectiv, sunt multe de spus pentru ca capacele cu șurub să fie câștigătoare. Dar senzația, aproape ca o ceremonie de îndepărtare ușoară a dopului cu tirbușon, „plop” tăcut atunci când este deschis este un motiv suficient pentru mulți gurmanzi să plătească puțin mai mult. Ocazia în care este deschisă o sticlă pare a fi importantă și ea. Pentru o cină romantică pentru doi, în care ambianța și atmosfera sunt vitale, un domn este probabil să prefere sticla cu plută. Pentru o petrecere mare la care mulți oaspeți trebuie să fie mulțumiți, sunt recomandate capacele cu șurub. Indiferent dacă preferați capacele cu șurub sau pluta, un lucru este sigur. În ambele sticle, vor exista vinuri sud-africane de o calitate la fel de înaltă și ar trebui să vă bucurați de această delicatesă cu toate simțurile.

Articol by CAPREO.com

Vinuri Africa